keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Amerikkalainen Omenapiirakka

Uusimmassa Leivotaan -lehdessä on herkullisen näköinen omppupiirakan ohje. Tavan omenapiirakoita on tullut leivottua, mutta Amerikkalaista omenapiirakkaa ei. Muokkasin hieman ohjetta ja alla oleva ohje on minun muokkaamani. Alkuperäinen ohje löytyy siis Leivotaan -lehdestä nro 5/2014.

Taikina
5dl vehnäjauhoja
½dl tomusokeria
hyppysellinen suolaa
1 muna
200g huoneenlämpöistä voita/leivonta margariinia
1rkl vettä

Täyte
7 ei niin isoa omenaa
½ sitruunan mehu
25g voita
½dl fariinisokeria
2tl vaniljasokeria
3tl jauhettua kanelia

Voitelu
1 muna
1rkl Valion plus vaniljajuomaa
ruokokidesokeria

Aloita taikinan teosta. Mittaa kaikki taikinan aineet kulhoon ja sekoita kunnolla sekaisin, jottei voi/margariini jää könteiksi. Muotoile taikina palloksi ja kääri se tuorekelmuun, laita jääkaappiin lepäämään täytteen teon ajaksi n. 30min.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteiseksi. Kuori omput ja poista siemenkodat. Viipaloi lohkoiksi kulhoon ja purista sitruunanmehu joukkoon. Laita 25g voita paistinpannulle ja paista omppuja fariinisokerin, vaniljasokerin ja kanelin kanssa n.5min. Anna seoksen jäähtyä.

Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan josta toinen on hieman isompi pala. Jos haluat ota taikinasta vielä pieni pala koristeita varten. Kauli isompi pala jauhoitetulta pöydällä piirakan pohjaksi halkaisija n. 30 cm. Nosta pohjataikina piirakkavuokaan, joka on halkaisijaltaan n. 24 cm. Taikina menee hieman reunojen yli.

Esipaista pohja uunin keskitasolla 10-15min. Ota pohja uunista ja levitä omenaseos piirakkapohjan päälle. Kauli pienempi taikinapala piirakan kanneksi, halkaisijaltaan n. 25cm. Jos teet koristeet taikinakannen päälle niin tee ne nyt. Itse tein lehtimuotilla kolme lehteä taikinakannen päälle. Nosta taikinakansi täytteen päälle ja painele sormin reunat kiinni.

Vatkaa keskenään vaniljajuoma ja muna ja voitele kansi. Ripottele ruokokidesokeria pintaan. Leikkaa vielä kanteen pieniä ilmareikiä.

Paista uunin alimmalla tasolla (175 astetta) 30-35min.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti