perjantai 12. joulukuuta 2014

JouluMakeiset

Tein ystäväni kanssa alkuviikosta joulumakeisia, ajatuksena antaa makeisia joululahjoiksi. Nyt näyttää siltä, että joudun tekemään uuden satsin, koska makeisia on maisteltu pitkin viikkoa...


Laku-fudge

200g  tummaa suklaata
2dl     sokeria
2dl     kermaa
1rkl   siirappia
40g    voita
½rkl  aniksen siemeniä
3rkl   lakritsijauhetta
(mustaa elintarvikeväriä)

Päälle
2tl    sormisuolaa
aniksen siemeniä

Rouhi suklaa veitsellä pieneksi paloiksi. Mittaa kattilaan sokeri, kerma, siirappi,voi ja lakritsijauhe.
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä (lehdenohjeen mukaan 25-30min mutta itse jouduin keittämään 40min), kunnes seos sakenee. Tee testi. Tiputa pisara kylmään veteen. Jos pisara jähmettyy vedessä niin fudge on valmista. Nosta kattila liedeltä, lisää joukkoon suklaa, aniksen siemenet sekä halutessasi elintarvikeväri. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Anna jäähtyä hetki ja ripottelepäälle sormisuola sekä aniksen siemeniä. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja laita jääkaappiin. Leikkaa jäähtynyt fudge paloiksi, säilytä jääkaapissa. (Alkuperäinen ohje. kodin kuvalehti joulu /2014)

Rocky road fudge

200g   tummaa suklaata
200g   maitosuklaata
25g     voita
1purkki (397g) kondensoitua maitoa
200g   dumle-karkkeja
2-3      kourallista pieniä vaahtokarkkeja
1½dl   suolapähkinöitä

Sulata suklaat ja voi mikrossa varovasti, jottei suklaa pala. Voit myös sulattaa vesihauteessa isossa kulhossa. Lisää kondensoitu maito ja sekoita. Anna seoksen vähän jäähtyä. Leikkaa dumlet pieniksi paloiksi. Sekoita nopeasti suklaaseokseen dumlet, vaahtokarkit ja pähkinät. Dumlet ja vaahtokarkit eivät saa sulaa. Levitä seos n. 2cm paksuksi levyksi leivinpaperoidulle pellille tai muulle vastaavalle vuoalle. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Säilytä jääkaapissa. (Alkuperäinen ohje: leivotaan -lehti 7/2014)

Valkosuklaa-mansikka fudge

200g    tomusokeria
1,5rkl   voita
120ml  kondensoitua maitoa
2,5tl     vaniljasokeria
250g    valkosuklaata pieneksi rouhittuna
2dl       kuivattuja mansikoita
2rkl      kuohukermaa

Laita tomusokeri ja kondensoitu maito kattilaan. Lisäävoi ja vaniljasokeri. Kuumenna miedolla lämmöllä  ja sekoita koko ajan, jottei seos pala pohjaan. Kun seos alkaa kiehua, nosta kattila liedeltä, mutta jatka sekoittamista vielä 5 minuutin ajan. Lisää suklaa, sekoittele kunnes suklaa on täysin sulanut. Lisää kuohukerma ja sekoita hyvin. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Painele mansikat fudgeen. Nosta seos jääkaappin jähmettymään ainakin 5 tunniksi. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Säilytä jääkaapissa. (Alkuperäinen ohje: herkku leivonta 4/2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti